Casemanagement binnen Ligant richt zich tot kinderen/ jongeren met een complexe psychische- of psychiatrische problematiek. Er kan een aanvraag gedaan worden als het zorg-traject vastgelopen is of dreigt vast te lopen en wanneer er nood is aan overleg met alle be-trokken partijen. Het gaat om situaties waarbij er vaak sprake is van een lange hulpverlenings-geschiedenis, betrokkenheid van diverse intersectorale partners en een combinatie van moeilijkheden en noden op verschillende vlakken.
Het mobiele Care Team van Ligant is er voor kinderen, jongeren met een meervoudige en complexe problematiek. In de indicatiestelling van het mobiele Care Team worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
This is a great place to tell your story and give people more insight into who you are, what you do, and why it’s all about you.

Partners uit de geestelijke gezondheidszorg
Jongeren
Het Limburgs crisisprogramma van het netwerk kinderen & jongeren geestelijke gezondheid LIGANT ging in mei 2016 van start. Binnen crisiszorg LIGANT kan bij een acuut beleefde
crisissituatie, waarbij de draaglast de draagkracht van het systeem overstijgt èn er een duidelijke persoonlijke component is van ernstig psychisch of psychiatrisch lijden bij de jongere, beroep gedaan worden op interventie, begeleiding en eventueel opname.
Het specifieke aan een GGZ-crisis is dat het kan gaan om suïcidaliteit, psychose, manie of ernstige gedragscrisis die oorzakelijk verbonden is met een onderliggende kinderpsychia-trische problematiek en meer vereist dan een hoofdzakelijk pedagogische aanpak.
Het crisisnetwerk LIGANT werkt echter niet op zichzelf, maar is sinds september 2016 geïnte-greerd met het bestaande en gekende crisisnetwerk IJH Limburg. Om maximaal zorg op maat te kunnen verlenen aan kinderen & jongeren in crisis zal de toeleiding naar het GGZ aanbod verlopen via Crisispunt Limburg -18.
Een jongere en/of zijn context in crisis heeft nood aan houvast, waarbij snelheid en duidelijkheid van belang zijn. Via vraagverheldering zal een duidelijk antwoord gegeven worden op de gestelde (hulp)vraag, zodat het kind / de jongere niet “van het kastje naar de muur” wordt gestuurd.
We streven ernaar de minst ingrijpende en meest kortdurende zorg aan te bieden voor de jongere en zijn context volgens volgende principes:
→ Wat ambulant kan, moet ambulant
→ Ambulant als het kan, mobiel als het een meerwaarde biedt
→ Opname enkel wanneer ambulant en/ of mobiel niet mogelijk of ontoereikend is
→ Zo dicht mogelijk bij het kind/ de jongere en zijn context door provinciale organisatie van de crisiszorg