Casemanagement binnen Ligant richt zich tot kinderen/ jongeren met een complexe psychische- of psychiatrische problematiek. Er kan een aanvraag gedaan worden als het zorg-traject vastgelopen is of dreigt vast te lopen en wanneer er nood is aan overleg met alle be-trokken partijen. Het gaat om situaties waarbij er vaak sprake is van een lange hulpverlenings-geschiedenis, betrokkenheid van diverse intersectorale partners en een combinatie van moeilijkheden en noden op verschillende vlakken.
Het mobiele Care Team van Ligant is er voor kinderen, jongeren met een meervoudige en complexe problematiek. In de indicatiestelling van het mobiele Care Team worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
This is a great place to tell your story and give people more insight into who you are, what you do, and why it’s all about you.

Partners uit de geestelijke gezondheidszorg
Jongeren
Vanuit het netwerk kinderen & jongeren in Limburg onderschrijven we mee de algemene visie
en missie van Het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid.

Het netwerk streeft ernaar om het welzijn en de geestelijke gezondheid van ieder kind en jongere te dienen. Samenwerken met zo weinig mogelijk breuklijnen tussen “alle” actoren is een belangrijk uitgangspunt. Eerste, tweede en derdelijnsvoorzieningen schakelen in elkaar om te streven naar de zorg die het meest aansluit bij de zorgnood en hulpvraag van het kind / jongere en zijn context. Het netwerk zal het model toepassen zoals omschreven in de gids.
Het gaat om laagdrempelige, toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg. De opdracht voor het netwerk is het aanbieden van continuïteit van zorg doorheen de trajecten waarbij het tijdelijk niet goed functioneren van een kind vaak aanzet tot inzet van zorg binnen een bepaalde tijdsspanne. Het uitbouwen van zorgnetwerken en zorgcircuïts wordt verder gezet met meer aandacht voor aanvullvoor aanvullende samenwerking. We streven naar een transparant en evenwichtig zorgaanbod voor alle regio’s binnen de provincie.
Het basisuitgangspunt is dat ieder kind met een psychische kwetsbaarheid en een zorgnood én zijn context, recht hebben op geestelijke gezondheidszorg( GGZ)-hulp. Samen kijken we
en spreken we af wie welke zorg opneemt. Alle levensdomeinen van het kind & de jongere worden meegenomen in de zorg.
De erkenning van het belang en de aanwezigheid van expertise rond vroegdetectie en –interventie zet ons aan om verder in te zetten op deze aspecten. Het netwerk engageert zich om rond preventie en gezondheidspromotie meer toenadering te zoeken tot de organisaties en sectoren die hier hun expertise in hebben. Hulpverleners uit verschillende sectoren alert maken voor signalen van psychische kwetsbaarheden en aanmoedigen de stap te zetten naar GGZ loopt als een rode draad doorheen het zorgaanbod.
Het is belangrijk dat het kind & de jongere zoveel mogelijk in de eigen omgeving blijft
functioneren. We willen de familie en omgeving van het kind betrekken in onze zorg. Wat ambulant ondersteund kan worden, wordt ambulant aangeboden.
Hierbij wordt ook onder meer gezocht naar samenwerking met de zelfstandige kinder- en jeugdpsychiaters, psychologen, pedagogen en psychotherapeuten. Mobiele zorg is een modaliteit die we naar alle plaatsen waar kinderen & jongeren verblijven, willen inzetten om de nodige zorg te verlenen. Indien er een opname nodig is dan zal deze zo kort als mogelijk en zo lang als nodig worden ingezet.
Er wordt maximaal rekening gehouden met alle factoren die invloed hebben op de geestelijke gezondheid.
De uitdaging van het netwerk is om gedeelde zorg te installeren voor jongeren die zich in de scharnierleeftijd bevinden naar volwassenheid. Er dient afstemming te komen met de net-werken van GGZ voor volwassenen met het accent op kruisbestuiving van expertise vice versa vanuit kinder- en jeugdpsychiatrie en het jongvolwassen GGZ aanbod.
Het strategisch plan vertaalt bovenstaande accenten in gerichte netwerkacties. Zo krijgen de missie en visie van het netwerk een concrete vorm. De kernelementen uit het strategisch plan kan je terugvinden in de strategische fiches.
Wil je graag het volledig strategisch plan bekijken? Neem dan contact op met Veerle Umans.