Casemanagement binnen Ligant richt zich tot kinderen/ jongeren met een complexe psychische- of psychiatrische problematiek. Er kan een aanvraag gedaan worden als het zorg-traject vastgelopen is of dreigt vast te lopen en wanneer er nood is aan overleg met alle be-trokken partijen. Het gaat om situaties waarbij er vaak sprake is van een lange hulpverlenings-geschiedenis, betrokkenheid van diverse intersectorale partners en een combinatie van moeilijkheden en noden op verschillende vlakken.
Het mobiele Care Team van Ligant is er voor kinderen, jongeren met een meervoudige en complexe problematiek. In de indicatiestelling van het mobiele Care Team worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
This is a great place to tell your story and give people more insight into who you are, what you do, and why it’s all about you.

Partners uit de geestelijke gezondheidszorg
Jongeren
Het programma Crosslink & Connect bieden het netwerk de kans om specifieke aandacht te hebben voor kinderen en jongeren van ouders met een psychische en/of afhankelijkheids-problematiek.
Psychische problemen bij minstens één van de twee ouders kunnen een ernstige belasting vormen voor de geestelijke gezondheid van kinderen. In de literatuur spreekt men over de ‘1/3e-regel’. Onderzoek (i.e. Adriaenssens, 1997 en Baan 1998) wijst namelijk uit dat één derde van deze kinderen later zelf psychische problemen kunnen ontwikkelen. Een tweede groep ont-wikkelt problemen op diverse levensdomeinen. Door preventief aandacht te hebben voor deze kinderen en jongeren streven we er naar om de groep, die op lange termijn geen moeilijkheden ondervindt, groter te maken.
Hulpverleners worstelen soms met het thema, doordat ze het niet gewoon zijn om met kinderen te werken of zichzelf te onzeker voelen om een psychiatrische problematiek van een ouder bespreekbaar te maken met het kind. Ons doel? Hulpverleners hierin sterker maken.
Binnen het programma Crosslink zetten we daarom in op volgende initiatieven:
→ Het aanbieden van vormingen op maat
→ Het organiseren van een driedaagse vorming KOPP/KOAP voor hulpverlening in diverse sectoren; hou onze ‘activiteiten’ hiervoor zeker in de gaten!
→ We maken verbinding tussen organisaties die omtrent dit thema aan de slag gaan of vragen hebben. De provinciale werkgroep KOPP/KOAP helpt ons hierbij
De referentiepersonen KOPP & KOAP binnen het netwerk Ligant engageerden zich samen met enkele experten uit de provinciale werkgroep KOPP/KOAP om gesprekstechnieken, methodieken, boekjes, spel- en knutselmateriaal te bundelen en in één koffer aan te bieden aan hulpverleners.
Momenteel wordt de koffer getest door verschillende organisaties in Limburg. De inhoud van deze koffer zal hulpverlening helpen in het contact leggen met deze kinderen en jongeren en te spreken over psychische en/of afhankelijkheidsmoeilijkheden van de ouders. We willen namelijk allemaal dat zij zich beter in hun vel voelen. Je hoort er ongetwijfeld later meer over!
In samenwerking met familieplatform Geestelijke Gezondheid vzw willen we de koffer van 'Kriebel op reis' verder finaliseren en streven we naar een samenwerking met de verschillende netwerken GGK&J in Vlaanderen en Brussel.
.jpg)
Heb je echter nu al vragen? Twijfel niet om ze te stellen aan onze referentiepersonen: