Casemanagement binnen Ligant richt zich tot kinderen/ jongeren met een complexe psychische- of psychiatrische problematiek. Er kan een aanvraag gedaan worden als het zorg-traject vastgelopen is of dreigt vast te lopen en wanneer er nood is aan overleg met alle be-trokken partijen. Het gaat om situaties waarbij er vaak sprake is van een lange hulpverlenings-geschiedenis, betrokkenheid van diverse intersectorale partners en een combinatie van moeilijkheden en noden op verschillende vlakken.
Het mobiele Care Team van Ligant is er voor kinderen, jongeren met een meervoudige en complexe problematiek. In de indicatiestelling van het mobiele Care Team worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
This is a great place to tell your story and give people more insight into who you are, what you do, and why it’s all about you.

Partners uit de geestelijke gezondheidszorg
Jongeren
Op basis van de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad werd er concreet vorm gegeven aan een Zorgpad ADHD in de verschillende provinciale netwerken. Het Zorgpad ADHD is de beschrijving van opeenvolgende stappen, beslismomenten en criteria in het zorgproces voor kinderen en jongeren met ADHD. Hierin wordt duidelijk aangegeven wie wat doet en op welke manier alsook de afspraken tussen verschillende hulpverleners over wel pad kinderen en jongeren met (vermoeden van ) ADHD best kunnen volgen.
Op federaal niveau werd dit vormgegeven in een gratis en gebruiksvriendelijke ADHD webtool. Hieronder vind je meer uitleg. Voor de provincie Limburg werd het Zorgpad ADHD concreet gemaakt met een actief adressen- bestand namelijk “de beslisboom ADHD”.
Met de ADHD Webtool wordt er eenduidigheid nagestreefd in diagnosestelling en behan-deling van ADHD. ‘Good practices’ worden aangeboden op basis wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring in het werkveld. Er wordt correcte kennisoverdracht beoogd op basis van nationale en internationale richtlijnen naast ook de overvloed aan informatie rond ADHD han-teerbaar te maken. Op die manier blijven we transparant over het zorgproces naar cliënten, hun directe omgeving en de maatschappij.
De webtool is gratis, gebruiksvriendelijk en duurzaam. In beide landstalen wordt het zorgpad vertaalt in 5 fasen gericht naar ouders, scholen, CLBs, huisartsen en specialisten. Deze 5 fasen zijn respectievelijk:
→ Wanneer aan ADHD denken?
→ Prediagnostische fase: Wat kan er al gedaan worden bij een vermoeden van ADHD, in afwachting van een diagnose?
→ Diagnostische fase
→ Behandeling ADHD
→ Transitie naar volwassenzorg (i.e. nog in uitvoering)
De ADHD webtool wil op de eerste plaats het zorgpad rond ADHD visualiseren naar alle betrokkenen (i.e. ouders, school, CLBs, huisartsen en specialisten o.a.). Er zijn interviews en te downloaden check- en vragenlijsten beschikbaar, handvaten rond psycho-educatie, do’s & don’ts om een multimodaal plan van aanpak aan te reiken rond het zorgpad ADHD. Verder zijn er linken naar nuttige adressenlijsten per provincie.
ADHD - Webtool ADHD-tool
De beslisboom ADHD is een adressenbestand waarin je adressen terugvinden van diensten en organisaties die zich bezig houden met ADHD bij kinderen en jongeren in de provincie Limburg. Het adressenbestand is opgebouwd conform de verschillende zorgfases in de ADHD webtool. Samen met de ADHD netwerkpartners werd het concreet vorm gegeven op basis van werking, aanbod en dienstverlening van de verschillende partners.
Gezien de specifieke context van deze provincie werd er ook voldoende aandacht besteed aan kinderen die (nog) geen diagnose ADHD hebben. Een eerste luik biedt kinderen zonder diagnose ADHD en hun ouders de keuze om antwoorden te vinden op de vraag “Ik ben ongerust…en wat nu?”. Een tweede luik is voor ouders en kinderen met een diagnose ADHD en biedt netwerkmogelijkheden onder de stelling “Ik heb/mijn kind heeft ADHD”.
Beslissingsboom ADHD-tool
Flowchart ADHD-tool
Contacteer bij vragen hierover Dries Vanderputte