Jouw zoekresultaten

  Niets gevonden

  Netwerkforum Ligant op 21 maart 2024 van 9 tot 17u! Participeer jij ook?

  2024/02/22

  #iedereenbetrokken

  PROGRAMMA

  Voormiddag

  Welkomswoord door  Bert Plessers (de voorzitter) en Veerle Umans (coördinator Ligant)
  Kader #iedereenbetrokken door Bojoura Schouten (participatiecoach) en jongeren
  Keynote spreker Psychiater Jules Tielens

  Jules Tielens staat bekend als ‘straatpsychiater’ omdat hij vindt dat je niet in je eigen praktijkruimte alleen kunt blijven. Hij is psychiater, ervaringsdeskundige en familie-ervaringsdeskundige. Hij spreekt vanuit deze 3 posities. Met zijn boeken ‘bemoeizorg’ en ‘in gesprek met psychose’ toont hij aan dat contact cruciaal is voor een succesvolle behandeling.

  Namiddag

  Deze bestaat uit 8 workshops, je mag je voorkeur doorgeven bij inschrijving:

  1. Back to the future!
   vzw Cachet
   Wat loopt er goed en wat kan nog anders naar re-integratie na een residentiële opname binnen de geestelijke gezondheidszorg? Wat vinden jongeren zélf belangrijk aan hun re-integratietraject? Hoe kan je een actieplan opstellen en de acties concreet maken?
   Deze vorming kwam tot stand in samenwerking met jongeren en jongvolwassen die ervaring hebben met geestelijke gezondheidszorg en het verblijf in een psychiatrisch centrum. Een wezenlijk onderdeel van deze vorming is het delen van hun ervaringen met betrekking tot re-integratie.
    

  2. Jongeren binnen OverKop en het JAC, van peersupporter tot autonome hulpvrager.
   CAW Limburg – OverKop & JAC
   In deze workshop zetten we de jongeren binnen de OverKop-huizen en de JAC-werkingen in de spotlights. Vanuit beiden werkingen willen we de jongeren een stem geven. Er is de jongere als peersupporter binnen een OverKop-werking. Jongeren die hun stem laten horen en hun engagement tonen. In diverse OverKop-huizen zijn heel wat goede praktijken waarbij de expertise van professionelen samenkomt met ervaringsexpertise. Daarnaast is er de jongere als autonome hulpvrager, met een al dan niet uitgesproken hulpvraag. Deze kan in een OverKop-huis of JAC-werking opgenomen worden, op het tempo van de jongere. We streven er naar zoveel mogelijk naast de jongere te blijven staan. 
   Dat biedt ons allemaal kansen en uitdagingen. Samen met de deelnemers van de workshop willen we inzetten op nog meer samenwerken, want ook hierin staan we samen sterker!
     
    
  3. Hoe krijgt de participatie-ladder vorm binnen een CAR?
   CAR (Genk-Hasselt-Beringen)
   Het hele continuüm van hoe cliënten en hun context op het CAR betrokken worden van mee-weten tot zelf doen komt aan bod! Good practices worden gedeeld!

    
  4. Ervaringsdeskundigheid, hoe ga je ermee aan de slag?
   Ligant & Asster
   Wat is een ervaringsdeskundige en welk traject heeft deze persoon doorlopen om tot die deskundigheid te komen? We nemen jullie mee in de verschillende manieren om een ervaringsdeskundige te implementeren in de organisatie. Hoe begin je eraan en welke voorwaarden heb je nodig om van participatie te spreken?

    
  5. Familiereflex: familie betrekken in de zorg.
   Familieplatform
   Ontdek hoe het betrekken, ondersteunen en informeren van familieleden een positieve impact heeft op zowel de patiënt, de familie als de hulpverlener. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op belangrijke randvoorwaarden voor en bieden we concrete handvaten om familie meer te betrekken in de zorg rond patiënt.
    
  6. Participatie binnen de transitieleeftijd.
   Ligant care support team transitieleeftijd
   Waarom is participatie binnen de transitieleeftijd zo belangrijk? We nemen je mee in de belangrijkheid van de BIG 5 (wonen, werken/ studeren, inkomen, support en welzijn) en hoe je dit kan integreren in je werking betreffende het participeren van jongeren.

    
  7. Participatief werken met jongeren in (dreigende) dak- en thuisloosheid.
   vzw Homie
   We vertellen hoe vzw homie deze jongeren betrekt. We vertellen niet over de jongeren, maar nemen ze mee naar de workshop.  We hebben het ook over een focusgroep die op provinciaal niveau doorgaat.

    
  8. Participatief werken met jonge kinderen.
   Gezincentraal - Ligant care jonge kind
   Tijdens deze workshop nemen verschillende partners uit het intersectoraal werkveld je mee in hoe zij inzetten op participatief werken met jonge kinderen (en hun ouders). Het CareTeam Jonge Kind van Ligant neemt je mee in ‘Wat kleine ogen ons kunnen vertellen’.
    

  We willen jullie zorgverleners/hoopverleners en hulpverleners doorheen de dag onderdompelen in goodpractices en vol inspiratie naar huis sturen. Accreditering is aangevraagd voor artsen
  Deze studiedag gaat door in de Demersite in Hasselt van 9u00-17u00. De dag is gratis en een broodje wordt voorzien. Je bent welkom vanaf 8u30 en we starten de voormiddag in plenum om 9 uur. Vanaf 16u30 praten we na tijdens een receptie. 
  Alvast van harte welkom en bedankt voor je interesse! Je hoort nog van ons!

  We willen alle zorgverleners/hoopverleners en hulpverleners doorheen de dag onderdompelen in goodpractices en vol inspiratie naar huis sturen op 21 maart 2023 van 9u00 tot 17u00  in de Demersite Hasselt.

  JOU OOK! Dus schrijf je hier in!

   

  Vragen? Neem contact op

  Volg ons op

  Ligant logo